Przepisy tajska
Kuchnia tajska dzieli się na północną, północno-wschodnią, południową i centralną. Dania południowe bazują głównie na mleczku kokosowym i owocach morza. Mieszkańcy północy preferują dania łagodniejsze, głównie sporządzane na bazie wieprzowiny oraz warzyw. Region północno-wschodni cechują potrawy najostrzejsze, z dużą zawartością chili i wyrazistych przypraw. Bardzo popularnym sposobem przyrządzania dań jest metoda stir-fry, czyli szybkie smażenie. Do najbardziej charakterystycznych dań tajskich zalicza się Pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z rybą lub owocami morza, cukrem, orzechami i sokiem z limonki oraz spring rollsy, czyli delikatne roladki z papieru ryżowego, wypełnione wytrawnymi lub słodkimi dodatkami.
Kuchnia
- fushion
- japońska
- tajska
- chińska
- kuchnia na co dzień
- francuska
- amerykańska
- meksykańska
- koreańska
- wietnamska
- śródziemnomorska
- fusion
- włoska
- wegańska
- wegetariańska
Posiłek
Składnik
- pulpa marakuja
- krem kokosowy
- parmezan
- chrupiący czosnek
- chrupiące chili
- sos sojowy
- jackfruit
- musztarda
- mleczko kokosowe
- pulpa mango
- grzyby
- makaron
- mięso
- owoce
- owoce morza
- ryby
- ryż
- warzywa