Azjatyckie pałki z kurczaka Foodini

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 44

Brak głosów do tej pory.

Odkryj zaskakujący przepis od the.foodini na azjatyckie lizaki z kurczaka. W tym daniu idealnie sprawdzi się orzechowy sos Ros Thai Thai, który smakuje wprost wyśmienicie. Zobacz instrukcję krok po kroku Kliknij tutaj>

Ilość porcji

Liczba porcji

9

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Mieszanka przypraw:

  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cayenne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pałeczki z kurczaka dokładnie osusz ręcznikiem, a następnie wykonaj cięcie dookoła kości tuż powyżej mięsa.
  2. Kiedy odsłonisz kość, delikatnie zepchnij palcami mięso w dół tak, aby pałeczka samodzielnie stała na blacie.
  3. Podważ chrząstkę na końcu nożem i usuń rękami, aby odsłonić końcówkę.
  4. Tak przygotowane pałeczki zalej ciemnym sosem sojowym House of Asia i dokładnie w nim wymocz.
  5. Wymieszaj przyprawy z listy. Chwytaj pałeczkę za koniec i dokładnie obsyp przyprawami. Pozostaw do zamarynowania na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  6. Po tym czasie zawiń każdego “lizaka” w 2 plasterki wędzonego, nieparzonego boczku i lekko dociśnij, aby było szczelnie.
  7. Koniec każdej pałeczki owiń folią aluminiową i podwieś na ruszcie piekarnika tak, aby miały sporo miejsca.
  8. Piekarnik rozgrzej do 160* z termoobiegiem, blachę do pieczenia wyłóż papierem, a nad nią umieść ruszt z podwieszonymi lizakami. Piecz 25-35 min w zależności od wielkości pałeczek.
  9. Wyciągnij ruszt, do słoiczka wlej kilka łyżek sosu Ros Thai Thai i za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj każdą z podwieszonych pałeczek.
  10. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200* (dalej z termoobiegiem), umieść ruszt z lizakami pokrytymi glazurą i piecz 6-10 minut, aż będą piękne i złote!
  11. Zdejmij z rusztu razem z osłonką z aluminium i podawaj z dużą ilością sosu Ros Thai Thai, który idealnie podkreśli ich smak!
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY