Curry w dwóch odsłonach z kremem kokosowym Kara

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Wypróbuj przepis na dwie wersje curry od influencera Edyty Dyduch. Zielona odmiana curry znana jest z wyjątkowej ostrości, natomiast żółte curry przypadnie do gustu fanom średnio pikantnych smaków. Dzięki dodatkowi kremu kokosowego danie posiada gładką, gęstą konsystencję.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

OSTRE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

Curry:

Do podania:

  • Świeża kolendra
  • Orzeszki ziemne
  • Papryczka chili

Chlebki naan:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 g mąki typ 450
  • 50 ml ciepłej wody
  • 200 ml mleka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 45 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • Kamień do pieczenia pizzy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce wymieszaj jogurt, pastę z imbiru, przyprawę curry, 1 łyżkę soku z limonki oraz szczyptę soli, a następnie dodaj mięso z kurczaka i wymieszaj całość. Odstaw do lodówki na 15 minut.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj połowę mięsa, a drugie pół przełóż na kolejną patelnię.
  3. Na jedną z patelni dodaj marchew oraz dynię. Dolej 400 ml kremu kokosowego, żółtą pastę curry, liście kaffiru, pastę Korma curry oraz kurkumę. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj posypane orzeszkami ziemnymi oraz papryczką chili.
  4. Na drugą patelnię dodaj cukinię oraz awokado. Podsmaż, a następnie dodaj 400 ml kremu kokosowego, kolendrę, pastę z kolendry, 1 łyżkę soku z limonki oraz zieloną pastę curry. Wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Podawaj posypane orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą.
  5. W miseczce wymieszaj wodę, drożdże, cukier oraz sól. Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj mleko, jogurt, oliwę oraz mieszankę drożdżową. Wymieszaj całość i ugnieć miękkie ciasto. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  6. Do piekarnika włóż kamień do pieczenia pizzy i nagrzej całość do maksymalnej temperatury. Z ciasta uformuj nieregularne płaskie placki i wyłóż je na rozgrzany kamień. Piecz aż się zarumienią i podawaj je z curry.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY