Fresh spring rolls z warzywami, tofu i pastą Yuzu

Spróbuj wyjątkowych, wegetariańskich fresh spring rollsów z przepisu Karoliny Kos. Dzięki dodatkowi licznych warzyw i chrupiącego tofu, te tajskie roladki są bardzo pożywne, a podane w towarzystwie sosu z wykorzystaniem pasty yuzu nabierają znakomitego smaku!

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

TIP: Wszystkie warzywa oraz szczypiorek pokrój w paski o takiej samej długości.

Do podania:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka pasty Yuzu
  • 1 łyżeczka sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce wymieszaj sos sojowy, pastę Yuzu, olej sezamowy oraz sok z limonki. Następnie włóż plastry tofu i marynuj przez 15-20 minut.
  2. Na rozgrzaną patelnię wyłóż tofu i zalej całość marynatą. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem z obu stron, aż tofu się zarumieni i stanie się chrupiące.
  3. Przygotuj arkusze papieru ryżowego i miskę z ciepłą wodą. Weź jeden arkusz i namocz go w wodzie przez 2 sekundy, po czym połóż go na ściereczce lub desce. Ułóż liść sałaty, część warzyw oraz plasterek tofu, a następnie zawiń całość tak jak krokieta.
  4. W miseczce wymieszaj sos sojowy z pastą yuzu, a następnie polej spring rollsy. Możesz zostawić część do maczania. Całość posyp sezamem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY