Cytrynowo miętowe curry z szarpanym jackfruitem

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Brak głosów do tej pory.

Skuś się na aromatyczne, rozgrzewające curry z kuszącą nutą cytryny i mięty. Dzięki wykorzystaniu sycącego jackfruita danie jest w pełni wegańskie. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Karoliną Kos.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. W misce wymieszaj 1 łyżkę mleczka kokosowego, listki mięty, sok z cytryny oraz kurkumę. Jackfruita odsącz z zalewy, a następnie włóż go do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj.
  3. W garnku z grubszym dnem podgrzej 3 łyżki mleczka kokosowego, a następnie dodaj cebulę, czosnek i imbir. Duś przez chwilę, aż cebula zmięknie.
  4. Dodaj jackfruita wraz z marynatą, paprykę oraz pastę curry. Gotuj przez około 3 minuty.
  5. Do garnka wlej pozostałe mleczko kokosowe i gotuj całość pod przykryciem przez 10 minut.
  6. Gotowe curry podawaj z ryżem jaśminowym.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY