Tajska sałatka z grillowanymi krewetkami w paście Tom Yum Kanokwan

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Brak głosów do tej pory.

Z okazji sezonu grillowanego wraz z Gotuj z Diego, zapraszamy na piekielnie pyszną tajską sałatkę Som Tam z grillowanymi krewetkami w paście Tom Yum, która nadaje autentycznego, tajskiego aromatu. Ta pozycja z pewnością zachwyci wszystkich miłośników grillowania i będzie świetnym urozmaiceniem każdej grillowej uczty.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

15 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1-2 łyżeczki pasty Tom Yum Kanokwan
  • 2 łyżki sosu rybnego House of Asia
  • 2 łyżki soku z limonki House of Asia, lub więcej 16 szt surowych krewetek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 200 g świeżego mango
  • 1 kalarepka
  • 12 pomidorków cherry pokrojonych na pół
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 małe chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru brązowego lub palmowego
  • 60 g prażonych orzeszków ziemnych, nie solonych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mango oraz kalarepkę obierz, następnie pokrój w cienkie paseczki.
  2. Do garnka z wrzącą, dobrze osoloną wodą wrzuć fasolkę i gotuj ją 1-2 minuty. Odcedź i ostudź.
  3. W moździerzu lub w mikserze utrzyj ze sobą czosnek wraz z chilli. Dodaj cukier, sos rybny i sok z limonki. Całość wymieszaj.
  4. Do miski przełóż sos, dodaj pomidorki i wymieszaj je z sosem, tak by puściły sok. Następnie dorzuć mango, kalarepkę i fasolkę. Całość wymieszaj i na koniec dodaj 2/3 orzeszków ziemnych.
  5. Krewetki oczyść i zamarynuj w paście Tom Yum oraz oleju roślinnym. Krewetki nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj na rozgrzanej patelni przez 1-2 minuty z każdej ze stron.
  6. Sałatkę wyłóż na talerz, obok połóż krewetkowe szaszłyki. Całość posyp orzeszkami ziemnymi i listkami kolendry.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY