Pad thai wegański z kwiatem bananowca

Banana blossom, czyli kwiat bananowca można przygotować na wiele sposobów. Można go usmażyć, upiec, a nawet jeść na surowo. Ma neutralny smak, potrzebuje więc towarzystwa wyrazistych przypraw. Dlatego Pad thai z dodatkiem sosu sojowego, pasty z tamaryndowca i chili zawojuje kubki smakowe każdego miłośnika orientalnej kuchni. Przepis powstał przy współpracy z Praktykulinarni.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

 

Sos:

TIP: Zamiast pasty z tamaryndowca możesz dodać 2 łyżeczki startego na tarce imbiru

Zamiast pasty z chili możesz dodać małą, posiekaną papryczkę chili

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Później zalej go zimną wodą.
  2. Kwiaty bananowca opłucz z zalewy i pokrój na ćwiartki. Odsącz pędy bambusa, opłucz kiełki. Wszystkie składniki sosu wrzuć do malaksera i zmiksuj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kwiaty bananowca i smaż przez 3 minuty. Dodaj pędy bambusa i kiełki. Po 2 minutach dodaj odcedzony makaron i sos. Wrzuć szczypior, dokładnie wymieszaj, ciągle podgrzewając.
  4. Gotowe danie podawaj posypane orzeszkami, kolendrą i sezamem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY