Makaron Udon w sosie Satay

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 12

Brak głosów do tej pory.

Udon to jeden z naszych ulubionych makaronów, przede wszystkim dlatego, że jest przepyszny, ale i szybko się go przygotowuje. Sprawdźcie jaki pomysł miał na niego Bartłomiej Włodarczyk. Bartek wykorzystał do tego dania oczywiście Udon, ale i kremowe mleczko Kara oraz aromatyczną pastę curry Kanokwan.

Ilość porcji

Liczba porcji

3

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

25 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Dopraw mięso przyprawą do kurczaka i obtocz je w mące.
  2. Ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej 80 ml wody z makaronu do szklanki. Następnie makaron odcedź i przelej zimną wodą.
  3. Do dużej miski dodaj czerwoną pastę curry, wlej sos sojowy, sok z limonki, erytrytol, masło orzechowe, mleczko kokosowe oraz wodę z gotującego się makaronu. Całość wymieszaj.
  4. Podsmaż na patelni z oliwą z oliwek paprykę przez 5-6 minut. Następnie zdejmij z patelni.
  5. Wyłóż kurczaka na patelnię i smaż 6-7 minut, następnie dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj paprykę, ugotowany makaron oraz gotowy sos. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Wyłóż porcję na talerz. Posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!

PS Jedna porcja posiada 676 kcal, w tym 40g białka, 20g tłuszczy i 85g węglowodanów.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY