Zupa krem z kalafiora z nutą fantazji

Zupa kalafiorowa w nowym wydaniu? Mamy na to przepis! Kremowa zupa z dodatkiem mleczka kokosowego i pikantnej pasty Tom-kha smakuje przepysznie. Całości doskonale dopełnia świeże szczypiorkowe pesto.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

Pesto szczypiorkowe:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g szczypiorku
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki twardego sera typu parmezan
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • Sól, pieprz czarny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kalafiora pokrój w różyczki, a cebulę, pora oraz ziemniaki pokrój w plastry. Następnie do garnka wlej olej i przez około 5 minut podsmażaj warzywa. Dodaj bulion i gotuj do miękkości.
  2. Pod koniec gotowania dodaj pastę Tom-kha oraz mleczko kokosowe i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  3. Gotową zupę krem podawaj ze szczypiorkowym pesto.

Pesto szczypiorkowe:

  1. Szczypiorek drobno pokrój. Przełóż do naczynia miksującego, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
  2. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY