Zupa krem z kalafiora z nutą fantazji
Zupa kalafiorowa w nowym wydaniu? Mamy na to przepis! Kremowa zupa z dodatkiem mleczka kokosowego i pikantnej pasty Tom-kha smakuje przepysznie. Całości doskonale dopełnia świeże szczypiorkowe pesto.
SKŁADNIKI
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14 %
- 2 łyżeczki pasty Tom-kha
- 500 ml bulionu
- 1 świeży kalafior
- 3 średnie ziemniaki
- ½ pora
- 3 średnie cebule
Pesto szczypiorkowe:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g szczypiorku
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki twardego sera typu parmezan
- 2 łyżki przegotowanej wody
- Sól, pieprz czarny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kalafiora pokrój w różyczki, a cebulę, pora oraz ziemniaki pokrój w plastry. Następnie do garnka wlej olej i przez około 5 minut podsmażaj warzywa. Dodaj bulion i gotuj do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodaj pastę Tom-kha oraz mleczko kokosowe i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
- Gotową zupę krem podawaj ze szczypiorkowym pesto.
Pesto szczypiorkowe:
- Szczypiorek drobno pokrój. Przełóż do naczynia miksującego, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY