Zupa jarzynowa z zielonym jackfruitem i mleczkiem kokosowym

Lubisz tradycyjną zupę jarzynową, ale postanowiłeś ograniczać produkty odzwierzęce? Dobrze trafiłeś! Nie musisz już rezygnować z ulubionych smaków. Mamy dla Ciebie przepis na wegańską zupę jarzynową, wzbogaconą o zielonego jackfruita z mleczkiem kokosowym zamiast zwykłej śmietany. Klasyk w odmienionym wydaniu. Polecamy!

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 puszka szarpanego jackfruita
  • 100 g mleczka kokosowego 12-14 %
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 150 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 100 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
  • 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 100 g pora, pokrojonego w półplasterki
  • 200 g warzyw mieszanych, np. marchewki, pietruszki, selera – pokrojonych w drobną kostkę
  • 40 g oleju
  • 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ – 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Podgrzej bulion.
  2. Jackfruita przełóż na sitko i przelej zimna wodą. Dokładnie odsącz wodę.
  3. Rozgrzej patelnię i na oleju podsmaż cebulkę oraz pora. Po kilku minutach dodaj jackfruita, kalafiora oraz pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Smaż 3 – 4 minuty, po tym czasie przełóż do gotującego się bulionu. Dodaj ziemniaki. Całość gotuj jak tradycyjną zupę – do pożądanej miękkości warzyw.
  4. Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku i posyp posiekanymi ziołami.

TIP: Innym razem, do zupy możesz dodać grzyby np. grzyby shiitake – będzie orientalnie i zdrowo.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY