Zupa jarzynowa z zielonym jackfruitem i mleczkiem kokosowym
Lubisz tradycyjną zupę jarzynową, ale postanowiłeś ograniczać produkty odzwierzęce? Dobrze trafiłeś! Nie musisz już rezygnować z ulubionych smaków. Mamy dla Ciebie przepis na wegańską zupę jarzynową, wzbogaconą o zielonego jackfruita z mleczkiem kokosowym zamiast zwykłej śmietany. Klasyk w odmienionym wydaniu. Polecamy!
SKŁADNIKI
- 1 puszka szarpanego jackfruita
- 100 g mleczka kokosowego 12-14 %
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 150 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 100 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
- 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 100 g pora, pokrojonego w półplasterki
- 200 g warzyw mieszanych, np. marchewki, pietruszki, selera – pokrojonych w drobną kostkę
- 40 g oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
- 2 łyżeczki soli
- ½ – 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Podgrzej bulion.
- Jackfruita przełóż na sitko i przelej zimna wodą. Dokładnie odsącz wodę.
- Rozgrzej patelnię i na oleju podsmaż cebulkę oraz pora. Po kilku minutach dodaj jackfruita, kalafiora oraz pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Smaż 3 – 4 minuty, po tym czasie przełóż do gotującego się bulionu. Dodaj ziemniaki. Całość gotuj jak tradycyjną zupę – do pożądanej miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku i posyp posiekanymi ziołami.
TIP: Innym razem, do zupy możesz dodać grzyby np. grzyby shiitake – będzie orientalnie i zdrowo.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY