Zupa dyniowa z sosem z zielonej papryczki jalapeno

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Nadeszła jesień a wraz z nią długo wyczekiwany sezon na dynię. Zupa dyniowa z dodatkiem sosu z zielonej papryczki jalapeno będzie idealną propozycją na rozgrzewającą potrawę. Zerknijcie na prosty przepis od Diana Kowalczyk Mientablog.com

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

OSTRE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

35 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeño Casa De Mexico
  • 200 g marchewki
  • 250 g dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • spora szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeño Casa De Mexico
  • 3-4 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanego lub startego sera cheddar
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Obrane marchewki pokrój w plasterki, dynię w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.Dodaj przyprawy i duś wszystko na maśle przez 5 minut.
  2. Następnie zalej bulionem i gotujemy 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i ostrym sosem Casa de Mexico. Na koniec całość zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.
  3. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie, aż będzie chrupiący i posyp natką pietruszki.
  4. Zupę przelej do misek. Każdą porcję podaj z łyżką śmietany, cheddarem, pestkami dyni i ostrym sosem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY