Żeberka w sosie teriyaki

Święta w azjatyckim stylu? To doskonały i smakowity pomysł, aby urozmaicić świąteczne menu, który zadowoli nawet największych tradycjonalistów. Dzięki aromatycznej marynacie oraz gęstej glazurze mięso jest soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach! Przepis powstał przy współpracy z Edyta Dyduch.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

3,5h

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Marynata:

Glazura:

  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka pasty z chili
  • 2 łyżki miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie dodaj mięso i dokładnie je natrzyj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki glazury.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Zamarynowane mięso razem z marynatą wyłóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i przecz przez 2 godziny. Po tym czasie ściągnij folię i 3 razy co 15 minut polej mięso glazurą.
  4. Makaron oraz grzyby mun przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  5. W woku rozgrzej olej i podsmaż marchew, cebulę oraz grzyby mun. Dodaj makaron oraz sos, który powstał podczas pieczenia mięsa. Dokładnie wymieszaj całość.
  6. Na talerz wyłóż makaron oraz kawałek żeberka. Całość posyp sezamem i szczypiorkiem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY