Wegetariańskie zielone curry z jackfruitem
SKŁADNIKI
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 3 łyżeczki pasty zielone curry
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 2 liście kaffiru
- 200 g zielonego jackfruita pokrojonego w kawałki
- 100 g ryżu jaśminowego
- 150 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 150 g marchewki pokrojonej w kostkę
- 1 papryczka chili drobno pokrojona
- 1 łyżka oleju roślinnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Ryż ugotuj według wskazań na opakowaniu.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i przesmaż pastę curry.
3. Dodaj 200 ml mleczka kokosowego i liście kaffiru. Całość wymieszaj, a następnie dodaj jackfuita, marchewkę i cukinię. Gotuj 10 min.
4. Wlej pozostałe mleczko kokosowe, gotuj około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw sosem sojowym.
5. Podawaj z ryżem. Dla wzmocnienia ostrości posyp świeżym chili.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY