Temari sushi z sosem sojowym Yamasa

Nazwa temari, czyli kuleczek sushi pochodzi od ozdobnych kul, które niegdyś wykonywano z nici ze starych kimon lub innych materiałów. Przyrównując ten japoński specjał możesz użyć swoich ulubionych dodatków, tworząc niepowtarzalne danie. Przepis powstał we współpracy z Praktykulinarni.

Ilość porcji

Liczba porcji

21

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

70 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

Ryż:

Dodatki:

  • 3 łyżki sosu Teriyaki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego do sushi light
  • 6 pasków tykwy
  • ½ arkusza nori pociętego w paski
  • 100 g łososia lub pstrąga wędzonego
  • 100 g tofu naturalnego pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 marchew pokrojona w cienkie plastry
  • ½ cukinii pokrojonej w cienkie plastry
  • 1 ogórek pokrojony w cienkie plastry
  • 2 jajka
  • Cukier lub miód do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • ½ awokado pokrojonego w paski
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ mango pokrojonego w paski

Do dekoracji:

  • Sezam
  • Szczypiorek
  • Kiełki
  • Kawior

Do podania:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ryż przygotuj według naszego przepisu.
  2. Aby przygotować kinshi tamago, w miseczce roztrzep jajka, a następnie dodaj sos sojowy i cukier lub miód. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej jaja. Podsmaż je z obu stron tworząc cienki omlet. Zdejmij z patelni, a następnie złóż na 4 części i potnij na paseczki o szerokości 2-3 mm.
  3. Ugotowany ryż podziel na porcje za pomocą łyżki do lodów, a następnie ułóż na talerzu i przykryj folią spożywczą.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż marchew oraz cukinię. Dodaj łyżkę sosu Teriyaki i wymieszaj. Ostudź, a następnie rozdziel wszystkie paski. Na tej samej patelni podsmaż tofu i dopraw odrobiną sosu Teriyaki.
PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY