Tarta z truskawkami z kremowym kokosowym budyniem

Sezon na truskawki wciąż trwa, wiec zachęcamy Was do przygotowania pysznej i prostej tarty na kruchym spodzie od Karoliny Smyk. Tarta wypełniona budyniowym kremem kokosowym, puszystą śmietanką kokosową i obficie udekorowana świeżymi truskawkami, to zestawienie idealne, które z pewnością rozpieści Wasze zmysły.

Ilość porcji

Liczba porcji

16

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Spód do tarty:

  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru

Krem kokosowy: 

  • 200ml kremu kokosowego Kara
  • 250ml wody
  • 1 jajko
  • 60 g proszku budyniowego o smaku kokosowym lub waniliowym
  • 100g masła
  • 6 łyżek erytrytolu lub cukru

Śmietanka kokosowa:

  • 400ml kremu kokosowego Kara
  • 250g serka mascarpone

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ciasto na spód do tarty wyrabiamy szybko, formę smarujemy masłem wylepiamy ciasto i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy na złoty kolor 170-180˚C, grzanie dół.
  2. Wodę, budyń, krem kokosowy, masło i cukier umieść w rondelku, zagotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje zdejmij z ognia. Miksując blenderem dodaj jajko, ponownie zagotuj.  Otrzymany krem wylej na wystudzony spód tarty.
  3. Krem kokosowy i mascarpone ubij na wysokich obrotach, wyłóż na schłodzoną tartę, dodaj truskawki, oprósz cukrem pudrem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY