Tajska zupa Tom Kha Kai
Przygotuj z nami i z Foxx Gotuje rozgrzewającą zupę Tom Kha Kai. Dzięki gotowej paście Kanokwan uzyskasz autentyczny tajski smak, a sos rybny House of Asia dodatkowo go podkręci.
SKŁADNIKI
- 400 ml Mleczka kokosowego BIO 17-19% House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 3 łyżeczki Pasty Tom Kha Kanokwan
- 4-5 Liści limonki Kaffir House of Asia (opcjonalnie)
- 200-300 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 100 ml bulionu drobiowego
- 3-4 papryczki chili drobno posiekane
- 10 grzybów shimeji/pieczarek/grzybów słomkowych
- 1 mała szalotka posiekana w drobną kostkę
- 2 łyżki oleju
- 1 sztuka trawy cytrynowej (opcja)
Opcjonalny topping:
- limonka
- liście kolendry
- szczypiorek
- olej chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na rozgrzany olej wrzuć szalotkę, papryczki chili i trawę cytrynową. Podsmaż przez kilka minut.
- Dodaj bulion, sos rybny i gotuj przez kilka minut. Odcedź.
- Dodaj mleczko kokosowe oraz pastę Tom Kha. Wymieszaj i dodaj grzyby shimeji (pamiętaj, aby odciąć ich korzenie) oraz pierś z kurczaka, a także liście limonki kaffir. Gotuj przez 7-8 minut.
- Możesz podawać danie z olejem chili, kolendrą i szczypiorkiem, dodając odrobinę soku z limonki.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY