Tajska sałatka z grillowanymi krewetkami w paście Tom Yum Kanokwan
Z okazji sezonu grillowanego wraz z Gotuj z Diego, zapraszamy na piekielnie pyszną tajską sałatkę Som Tam z grillowanymi krewetkami w paście Tom Yum, która nadaje autentycznego, tajskiego aromatu. Ta pozycja z pewnością zachwyci wszystkich miłośników grillowania i będzie świetnym urozmaiceniem każdej grillowej uczty.
SKŁADNIKI
- 1-2 łyżeczki pasty Tom Yum Kanokwan
- 2 łyżki sosu rybnego House of Asia
- 2 łyżki soku z limonki House of Asia, lub więcej 16 szt surowych krewetek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 200 g świeżego mango
- 1 kalarepka
- 12 pomidorków cherry pokrojonych na pół
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 małe chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru brązowego lub palmowego
- 60 g prażonych orzeszków ziemnych, nie solonych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mango oraz kalarepkę obierz, następnie pokrój w cienkie paseczki.
- Do garnka z wrzącą, dobrze osoloną wodą wrzuć fasolkę i gotuj ją 1-2 minuty. Odcedź i ostudź.
- W moździerzu lub w mikserze utrzyj ze sobą czosnek wraz z chilli. Dodaj cukier, sos rybny i sok z limonki. Całość wymieszaj.
- Do miski przełóż sos, dodaj pomidorki i wymieszaj je z sosem, tak by puściły sok. Następnie dorzuć mango, kalarepkę i fasolkę. Całość wymieszaj i na koniec dodaj 2/3 orzeszków ziemnych.
- Krewetki oczyść i zamarynuj w paście Tom Yum oraz oleju roślinnym. Krewetki nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj na rozgrzanej patelni przez 1-2 minuty z każdej ze stron.
- Sałatkę wyłóż na talerz, obok połóż krewetkowe szaszłyki. Całość posyp orzeszkami ziemnymi i listkami kolendry.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY