Sycylijska caponata z bakłażanem i oliwkami Gaea

Skuś się na wegetariański gulasz w sycylijskim stylu! Przygotowany na bazie bakłażana z dodatkiem licznych warzyw, świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad lub szybki lunch do pracy. Smacznego!

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki pasty z czosnku, imbiru i chili
  • 300 g oliwek mieszanych bez pestek
  • 2 średnie bakłażany pokrojone w 1,5 cm plastry
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
  • 2 łyżki kaparów
  • 700 g pomidorów świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki bazylii posiekanej

TIP: Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Świeże pomidory sparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórki, wykrój szypułki, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Plastry bakłażana posyp solą i odłóż na około 20-30 minut, aż na ich powierzchni zbierze się woda. Plastry bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i smaż bakłażana przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Następnie przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  3. Na tę samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj seler i smaż przez 5 minut.
  4. Dodaj pomidory, cukier oraz pieprz. Gotuj przez 10 minut pod przykryciem (jeśli używaliśmy pomidorów z puszki) lub bez przykrycia (jeśli daliśmy świeże pomidory).
  5. Na patelnię dodaj odcedzone kapary i oliwki, a następnie wymieszaj całość. Na koniec dodaj bakłażana i delikatnie wymieszaj.
  6. Danie podawaj ciepłe lub ostudzone. Udekoruj bazylią.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY