Sushi maki z suszonymi pomidorami i papryką

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 15

Brak głosów do tej pory.

Szukacie atrakcyjnych wege przepisów? deliciousplace.pl przychodzi właśnie z takim przepisem. Na imprezę andrzejkową lub sylwestrową przygotujcie vege rolki sushi z suszonymi pomidorami i aromatyczną pastą wasabi S&B.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Do podania:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Wodę wlej do garnka. Ryż wsyp na sito i wypłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Przełóż ryż do garnka z wodą i zagotuj. Zmniejsz moc palnika na minimum i przykryj garnek pokrywką. Paruj ryż przez 15 min.
2. Ocet lekko podgrzej i rozpuść w nim sól i cukier, wlej do sparowanego ryżu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
3. Arkusz nori połóż na macie. Rozłóż na nim 1/3 ryżu i uklep go zwilżoną w wodzie ręką. Wzdłuż krótszego brzegu ułóż trochę suszonych pomidorów, ogórka i paprykę.
4. Posmaruj ryż odrobiną wasabi. Zwiń rolkę, pomagając sobie matą. To samo zrób z pozostałymi nori.
5. Rolki pokrój na 6 kawałków nożem zwilżonym w wodzie. Podawaj z sosem sojowym.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY