Sushi maki z suszonymi pomidorami i papryką
Szukacie atrakcyjnych wege przepisów? deliciousplace.pl przychodzi właśnie z takim przepisem. Na imprezę andrzejkową lub sylwestrową przygotujcie vege rolki sushi z suszonymi pomidorami i aromatyczną pastą wasabi S&B.
SKŁADNIKI
- 200 g Ryżu do sushi House of Asia
- 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 3 arkusze Liści Nori House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty wasabi S&B
- 350 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 długiego ogórka pokrojonego w cienkie, długie paski
- 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w cienkie, długie paski
- 8 plastrów suszonych pomidorów z oleju drobno posiekanych
Do podania:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wodę wlej do garnka. Ryż wsyp na sito i wypłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Przełóż ryż do garnka z wodą i zagotuj. Zmniejsz moc palnika na minimum i przykryj garnek pokrywką. Paruj ryż przez 15 min.
2. Ocet lekko podgrzej i rozpuść w nim sól i cukier, wlej do sparowanego ryżu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
3. Arkusz nori połóż na macie. Rozłóż na nim 1/3 ryżu i uklep go zwilżoną w wodzie ręką. Wzdłuż krótszego brzegu ułóż trochę suszonych pomidorów, ogórka i paprykę.
4. Posmaruj ryż odrobiną wasabi. Zwiń rolkę, pomagając sobie matą. To samo zrób z pozostałymi nori.
5. Rolki pokrój na 6 kawałków nożem zwilżonym w wodzie. Podawaj z sosem sojowym.