Sushi bake z pastą wasabi S&B
Widzieliście ostatni hit Tik-toka Sushi bake? Jest to zapiekanka stworzona ze składników, które zwykle zwijamy w rolkę. Fly me to the spoon przygotowała swoją wersję tego dania przy użyciu naszych produktów. Jest to niecodzienna propozycja, ale bardzo smaczna. Jesteśmy pewni, że tym daniem zaskoczysz niejednego gościa na imprezie. Sprawdź filmik jak zrobić to pyszne danie krok po kroku Kliknij tutaj>
SKŁADNIKI
Składniki na ryż:
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 50 ml octu ryżowego
- 50 ml wody
- ½ łyżki cukru lub erytrolu
- 1 łyżeczka soli
Składniki na marynatę do łososia:
- 1 łyżka pasty wasabi S&B
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 500 g świeżego łososia
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 posiekana dymka
Pozostałe składniki:
- Kilka arkuszy liści nori
- 2 łyżki sezamu
- Kilka łyżeczek srirachy
- 1 łyżka pasty wasabi S&B
- Ogórek i awokado pokrojone w plasterki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż dokładnie opłucz i gotuj wg przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z zalewą i wyłóż nim spód naczynia żaroodpornego. Na wierzch posyp 1 łyżką sezamu i 1 pokruszonym arkuszem nori.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (termoobieg).
- Łososia pokrój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Wyłóż na ryż i piecz przez 15 minut.
- Majonez wymieszaj z wasabi. Udekoruj wierzch zapiekanki naszym wasabi mayo, srirachą, plasterkami ogórka i awokado. Posyp szczypiorkiem i sezamem.
- Danie można jeść samo lub nakładać porcje do arkuszy nori i jeść jak tacosy.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
PRZEPISY