Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami fungus w sosie tonkatsu

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Brak głosów do tej pory.

Stir-fry to idealna opcja dla zabieganych, dlatego nasz szef kuchni ma dla Was propozycję na wielkanocne wydanie szybkiego dania. Biała kiełbasa skąpana w słodko-pikantnym sosie teriyaki z dodatkiem grzybów fungus to azjatycko-polska ambrozja smaków. Takiego dania na pewno jeszcze nie próbowaliście.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 150 g grzybów snow fungus suszonych
  • 100 g sosu tonkatsu
  • 2 łyżeczki pasty z czosnku lub 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z chili lub 1 papryczka drobno posiekana
  • 200 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry
  • 2 cebule pokrojone w ćwiartki
  • 2 kapusty pak-choy pokrojone w grubą kostkę
  • 50 g jarmużu
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • 50 g białej rzepy pokrojonej w zapałki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 50 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Grzyby zalej wrzącą wodą i odczekaj 15 minut , następnie przełóż grzyby na sitko i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew, rzepę, jarmuż, pak-choi i smaż kolejne kilka minut, a pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
  3. Wymieszaj pastę z chili z sosem teriyaki, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i polej przygotowane danie i udekoruj kolendrą lub szczypiorkiem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY