Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami fungus w sosie tonkatsu
Stir-fry to idealna opcja dla zabieganych, dlatego nasz szef kuchni ma dla Was propozycję na wielkanocne wydanie szybkiego dania. Biała kiełbasa skąpana w słodko-pikantnym sosie teriyaki z dodatkiem grzybów fungus to azjatycko-polska ambrozja smaków. Takiego dania na pewno jeszcze nie próbowaliście.
SKŁADNIKI
- 150 g grzybów snow fungus suszonych
- 100 g sosu tonkatsu
- 2 łyżeczki pasty z czosnku lub 2 pokrojone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pasty z chili lub 1 papryczka drobno posiekana
- 200 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry
- 2 cebule pokrojone w ćwiartki
- 2 kapusty pak-choy pokrojone w grubą kostkę
- 50 g jarmużu
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- 50 g białej rzepy pokrojonej w zapałki
- 3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku
- 1 łyżeczka majeranku
- Pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- 50 ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Grzyby zalej wrzącą wodą i odczekaj 15 minut , następnie przełóż grzyby na sitko i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew, rzepę, jarmuż, pak-choi i smaż kolejne kilka minut, a pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
- Wymieszaj pastę z chili z sosem teriyaki, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i polej przygotowane danie i udekoruj kolendrą lub szczypiorkiem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY