Spring rollsy z grzybami słomkowymi i sosem Ros Thai Thai
Spring rollsy to jedne z tych przekąsek, które mają wiele twarzy. Deliciousplace przygotowała swoją przepyszną propozycję na to danie. Wykorzystała do tego grzyby słomkowe i przyrządziła je jak pieczarki. A całość podała z ostro-słodkim sosem Ros Thai Thai.
SKŁADNIKI
- Puszka Grzybów słomkowych House of Asia
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
- 100 g Makaronu ryżowego House of Asia
- 10 arkuszy Papieru ryżowego House of Asia
- Sos do spring rolls i sajgonek Ros Thai Thai
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mniejsza cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść posiekanej kolendry
- pół ogórka szklarniowego
- pół dużej marchewki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij pokrojoną drobno cebulę, dodaj plasterki czosnku, a po minucie odsączone z zalewy i posiekane drobno grzyby słomkowe. Podsmażaj 2 minuty i wlej sos sojowy, duś jeszcze do odparowania sosu. Na koniec dopraw olejem sezamowym.
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelej zimną wodą i posiekaj. Do makaronu dodaj przestudzone grzyby, kolendrę, sól i pieprz. Wymieszaj
- Pojedyncze arkusze papieru ryżowego zanurzaj w ciepłej wodzie na kilka sekund i rozkładaj na desce. Układaj po 1 dużej łyżce farszu grzybowego oraz po kilka cienkich długich pasków marchewek i ogórka. Zawijaj spring rolls i podawaj z sosem słodko-pikantnym.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY