Soczysty kurczak z grilla po tajsku w mleczu kokosowym Kara

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Brak głosów do tej pory.

Wiecie, że kremowe mleczko kokosowe KARA doskonale nadaje się do mięsa? Możecie wykorzystać je do marynaty, ale również do sosu. Sos będzie jeszcze pyszniejszy, jeśli dodacie czerwoną pastę curry House of Asia. Tak właśnie zrobił Wantabite_pl i wyszło naprawdę przepysznie. Sprawdźcie sami.

Ilość porcji

Liczba porcji

5

Ilość porcji

Poziom ostrości

PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Marynata:

Sos: 

  • 4 łyżki Pasty curry czerwonej House of Asia
  • 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
  • 390 ml Kremu kokosowego KARA 23-26%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z połowy limonki

Dodatkowo: 

ok. 600 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kurczaka przełóż do miski i dodaj pastę z czosnku, imbiru, sól oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  2. Na patelnię dodaj mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry, wymieszaj i podgrzej na średnim ogniu.
  3. Następnie dodaj sos rybny, cukier trzcinowy oraz sok z limonki. Gotuj przez chwilę, aż składniki się połączą.
  4. Kiedy sos przestygnie, przełóż go do kurczaka i wymieszaj.
  5. Kurczaka nabij na wykałaczki po 3-4 kostki.
  6. Smaż na grillu lub patelni grillowej, co jakiś czas odwracając. W razie potrzeby możesz za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki sosem curry, aby uzyskać jeszcze więcej smaku.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY