Smażony kurczak po koreańsku

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 48

Brak głosów do tej pory.

Marynata gochujang to jeden z kluczowych, niezastąpionych składników do dań kuchni koreańskiej. Karkówka w tej marynacie będzie nie tylko prze smaczna, ale również bardzo delikatna i krucha. To doskonała pozycja na grilla.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego Gochujang Bulgogi BBQ O’Food
  • 500 g mięsa z podudzia kurczaka (bez skóry) pokrojonego na kawałki około 4 cm
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka papryki Gochugaru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 jajka
  • Około 150 ml wody
  • 1 łyżka posiekanej dymki
  • Olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce wymieszaj mięso z marynatą gochujang.
  2. W kolejnej misce wymieszaj mąkę, skrobię, paprykę gochugaru, paprykę słodką, jajka i wodę, tak aby powstało ciasto o konsystencji naleśnikowego.
  3. Kurczaka obtocz w cieście i smaż na głębokim tłuszczu na jasny złoty kolor, potem odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i drugi raz smaż na rumiano-brązowy kolor.
  4. Gotowe danie posyp dymką.

TIP: Danie najlepiej podawać z ugotowanym wcześniej ryżem i kimchi.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY