Sałatka z mango i krewetkami

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 4

Brak głosów do tej pory.

Co można stworzyć ze słodkiej pulpy mango i ostrego imbiru? Nasz Szef Kuchni stworzył przepyszną sałatkę, która będzie idealną propozycją na lunch do pracy. Kolorowe warzywa, krewetki, mango i młody, marynowany imbir do tego sos z pulpy mango, musztardy dijon, sok z imbiru i oliwa = uczta nie z tej ziemi. Przekonajcie się sami.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki pokrojonego Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 8 pomidorków cherry
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojone w zapałki
  • 2 sałaty rzymskie baby
  • 12 oczyszczonych krewetek 16/20
  • 2 łyżki pokrojonej kolendry
  • 10 g mielonych orzeszków ziemnych
  • 1 średnio dojrzałe mango pokrojone w grubsze zapałki

Sos:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki.
  2. Krewetki zblanszuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie zahartuj w wodzie z lodem.
  3. W dużej misce wymieszaj mango, cebulę, seler naciowy, pomidorki, imbir marynowany oraz kolendrę, następnie dodaj orzeszki i delikatnie wymieszaj całość z krewetkami i sosem. Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty.

TIP: Pozostałą pulpę mango wykorzystaj do zrobienia pysznego przepisu na Mango Lassi – przepis znajdziesz tutaj

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY