Rozgrzewające curry z krewetkami Jakjalubiejesc
Czy marzysz o egzotycznym smaku bez wychodzenia z domu? Curry z krewetkami w sosie kokosowym to sposób na natychmiastową podróż do Azji! Szybkie, pyszne i pełne smaków — przekonaj się, jak łatwo stworzyć wspaniałą kolację w zaledwie 15 minut! Za przepis dziękujemy Jakjalubiejesc.
SKŁADNIKI
- 200 ml Kremu kokosowego 23-26% KARA
- 1-2 łyżeczki Pasty curry żółtej Kanokwan
- 200 g mrożonych krewetek vannamei
- 2 łyżki oleju lub oleju kokosowego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 marchwi
- 300 g cukinii
- 1 mała papryka
- 300 ml bulionu warzywnego
- 200 g ryżu basmati
- natka pietruszki lub kolendra na wierzch
Marynata do krewetek:
- przeciśnięty ząbek czosnku
- kilka kropel oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Krewetki zamarynuj w podanych wyżej składnikach, ryż ugotuj.
- W międzyczasie na patelni podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodaj cukinię, marchew i paprykę. Chwilę duś i dodaj pastę.
- Po rozpuszczeniu się pasty (poczujesz intensywny zapach) dodaj bulion warzywny. Dusimy ok. 5 min i dodaj wstrząśnięte mleczko kokosowe. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 min (po tym czasie curry zrobi się dużo bardziej kremowe).
- Na koniec do gorącego curry dodaj krewetki i wymieszaj ok. minuty (nie podgrzewaj już dalej, krewetki uduszą się w sosie).
- Małą filiżankę lub miseczkę posmaruj oliwą, napełnij ryżem i przyłóż do talerza, na którym będziesz podawać curry. Filiżankę unieś i dookoła wyłóż curry. Posyp natką pietruszki lub kolendrą i gotowe.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY