Rozgrzewające curry z krewetkami Jakjalubiejesc

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 131

Brak głosów do tej pory.

Czy marzysz o egzotycznym smaku bez wychodzenia z domu? Curry z krewetkami w sosie kokosowym to sposób na natychmiastową podróż do Azji! Szybkie, pyszne i pełne smaków — przekonaj się, jak łatwo stworzyć wspaniałą kolację w zaledwie 15 minut! Za przepis dziękujemy Jakjalubiejesc.

Ilość porcji

Liczba porcji

3

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

15 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 200 ml Kremu kokosowego 23-26% KARA
  • 1-2 łyżeczki Pasty curry żółtej Kanokwan
  • 200 g mrożonych krewetek vannamei
  • 2 łyżki oleju lub oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 marchwi
  • 300 g cukinii
  • 1 mała papryka
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 200 g ryżu basmati
  • natka pietruszki lub kolendra na wierzch

Marynata do krewetek:

  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Krewetki zamarynuj w podanych wyżej składnikach, ryż ugotuj.
  2. W międzyczasie na patelni podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodaj cukinię, marchew i paprykę. Chwilę duś i dodaj pastę.
  3. Po rozpuszczeniu się pasty (poczujesz intensywny zapach) dodaj bulion warzywny. Dusimy ok. 5 min i dodaj wstrząśnięte mleczko kokosowe. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 min (po tym czasie curry zrobi się dużo bardziej kremowe).
  4. Na koniec do gorącego curry dodaj krewetki i wymieszaj ok. minuty (nie podgrzewaj już dalej, krewetki uduszą się w sosie).
  5. Małą filiżankę lub miseczkę posmaruj oliwą, napełnij ryżem i przyłóż do talerza, na którym będziesz podawać curry. Filiżankę unieś i dookoła wyłóż curry. Posyp natką pietruszki lub kolendrą i gotowe.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY