Pomidory faszerowane z ryżem z oliwą Kalamata
Faszerowane pomidory z ryżem to słoneczne danie, które umili każdy ponury dzień! Do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilku składników, a jego sekretem jest prawdziwa oliwa tłoczona w jednym z najbardziej urokliwych greckich miast — w Kalamacie.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki oliwy Kalamata Extra Virgin
- 7 dużych pomidorów
- 350 g kleistego ryżu
- 2 drobno posiekane czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soli
- 1 pęczek mięty
- 1/3 pęczka koperku
- 1 kg ziemniaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Weź 6 pomidorów i odetnij górę tuż pod ogonkiem, aby utworzyć pokrywkę. Wydrąż wnętrze pomidorów tak, aby nie przebić skórki.
- Ostatniego pomidora pokrój w kostkę i zblenduj ze środkami z pozostałych pomidorów.
- Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Ułóż je na blasze razem z wydrążonymi pomidorami.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i podduś cebulę z czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Po 2 minutach dodaj koncentrat pomidorowy, ryż, zioła, miazgę pomidorową dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia do ostygnięcia.
- Kiedy gotowa masa ostygnie na tyle, aby można było ją trzymać w rękach, zacznij napełniać nią 6 pomidorów. Nadziane pomidory przykryj pokrywkami, skrop resztą oliwy z oliwek i posól do smaku.
- Przykryj folią i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160 °C i piecz jeszcze przez godzinę. Po upływie godziny rozgrzej piekarnik do 200 °C, zdejmij folię i piecz do zbrązowienia przez 15 minut.
TIP: Możesz użyć dowolnego rodzaju ryżu oprócz basmati, ponieważ nie wchłonie on soków i danie będzie suche.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY