Pomidory faszerowane z ryżem z oliwą Kalamata

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Brak głosów do tej pory.

Faszerowane pomidory z ryżem to słoneczne danie, które umili każdy ponury dzień! Do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilku składników, a jego sekretem jest prawdziwa oliwa tłoczona w jednym z najbardziej urokliwych greckich miast — w Kalamacie.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

120 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki oliwy Kalamata Extra Virgin
  • 7 dużych pomidorów
  • 350 g kleistego ryżu
  • 2 drobno posiekane czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soli
  • 1 pęczek mięty
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1 kg ziemniaków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Weź 6 pomidorów i odetnij górę tuż pod ogonkiem, aby utworzyć pokrywkę. Wydrąż wnętrze pomidorów tak, aby nie przebić skórki.
  2. Ostatniego pomidora pokrój w kostkę i zblenduj ze środkami z pozostałych pomidorów.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Ułóż je na blasze razem z wydrążonymi pomidorami.
  4. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i podduś cebulę z czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Po 2 minutach dodaj koncentrat pomidorowy, ryż, zioła, miazgę pomidorową dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia do ostygnięcia.
  5. Kiedy gotowa masa ostygnie na tyle, aby można było ją trzymać w rękach, zacznij napełniać nią 6 pomidorów. Nadziane pomidory przykryj pokrywkami, skrop resztą oliwy z oliwek i posól do smaku.
  6. Przykryj folią i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160 °C i piecz jeszcze przez godzinę. Po upływie godziny rozgrzej piekarnik do 200 °C, zdejmij folię i piecz do zbrązowienia przez 15 minut.

TIP: Możesz użyć dowolnego rodzaju ryżu oprócz basmati, ponieważ nie wchłonie on soków i danie będzie suche.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY