Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Z cukrem, z wędzonym łososiem, a może z kwaśną śmietaną? Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. My proponujemy wersję z dodatkiem kremowego sosu grzybowego na bazie mleczka kokosowego. Sos z azjatyckich grzybów shiitake podkreśli aromat pieczarek i doda przyjemnego smaku umami.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 50 g sosu z grzybów shiitake
  • 750 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • olej do smażenia

Sos grzybowy:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski z sitkiem i dokładnie odsącz z nadmiaru wody. Wodę z miski delikatnie wylej, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do masy wraz z jajkiem, mąką, przyprawami i sosem z grzybów shiitake. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż placki na złoty kolor.
  3. Przygotuj sos: Cebulę pokrój w drobną kostkę , czosnek w plasterki . Pieczarki obierz i pokrój. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i przez 2-3 minuty podsmażaj cebulę z czosnkiem. Dodaj pieczarki i smaż kolejne 8-10 minut (aż woda odparuje). Na koniec dodaj sos z grzybów shiitake oraz mleczko kokosowe. Całość gotuj przez 5 minut i dopraw do smaku świeżym pieprzem oraz ziołami.
  4. Usmażone placki podawaj z sosem grzybowym
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY