Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami słomkowymi

Ah pierogi z grzybami…, chyba każdy Polak je uwielbia. Jednak nie wszyscy uwielbiają zbierać grzyby. My przychodzimy z pomocą! Dodajcie do farszu gotowych do spożycia grzybów słomkowych. Zyskacie nie tylko ciekawy smak, lecz również wiele prozdrowotnych właściwości.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 g wody
  • 1 jajko
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 560 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli

Farsz:

  • 1 puszka grzybów słomkowych
  • 200 g kaszy gryczanej, prażonej
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g sera twarogowego wędzonego
  • 4 łyżki szczypiorku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotuj ciasto jak na tradycyjne pierogi. Odstaw na 15 minut.
  2. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Przełóż do miski
  3. Grzyby słomkowe przełóż na sitko i dobrze wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osusz i drobno posiekaj.
  4. Cebulkę z grzybami podsmaż na maśle i dodaj do kaszy. Następnie dodaj twaróg, szczypiorek i dopraw do smaku. Wymieszaj.
  5. Rozwałkuj ciasto do grubości ok 2 – 3 mm. Wykrawaj kółka o średnicy ok 10 cm. Farsz wkładaj łyżką na środek ciasta, składaj na pół i lep pierogi tak jak Ci wygodnie. Gotuj je w dużym garnku w lekko osolonej wodzie, 2 – 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawaj ciepłe z podsmażoną cebulką.

TiP: jeśli chcesz, aby twoje danie było bardziej orientalne dodaj do okrasy z cebuli sos z grzybów shiitake.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY