Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami słomkowymi
Ah pierogi z grzybami…, chyba każdy Polak je uwielbia. Jednak nie wszyscy uwielbiają zbierać grzyby. My przychodzimy z pomocą! Dodajcie do farszu gotowych do spożycia grzybów słomkowych. Zyskacie nie tylko ciekawy smak, lecz również wiele prozdrowotnych właściwości.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 250 g wody
- 1 jajko
- 20 g oleju rzepakowego
- 560 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Farsz:
- 1 puszka grzybów słomkowych
- 200 g kaszy gryczanej, prażonej
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g sera twarogowego wędzonego
- 4 łyżki szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotuj ciasto jak na tradycyjne pierogi. Odstaw na 15 minut.
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Przełóż do miski
- Grzyby słomkowe przełóż na sitko i dobrze wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osusz i drobno posiekaj.
- Cebulkę z grzybami podsmaż na maśle i dodaj do kaszy. Następnie dodaj twaróg, szczypiorek i dopraw do smaku. Wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto do grubości ok 2 – 3 mm. Wykrawaj kółka o średnicy ok 10 cm. Farsz wkładaj łyżką na środek ciasta, składaj na pół i lep pierogi tak jak Ci wygodnie. Gotuj je w dużym garnku w lekko osolonej wodzie, 2 – 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawaj ciepłe z podsmażoną cebulką.
TiP: jeśli chcesz, aby twoje danie było bardziej orientalne dodaj do okrasy z cebuli sos z grzybów shiitake.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY