Pieczone nugettsy z kalafiora z ryżem i pastą Kung Pao

Nuggetsy w wersji wege? Teraz to możliwe! Karolina Kos przygotowała przepis na nuggetsy z kalafiora, w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Dodatek past kungpao i Nanami to gwarancja wyrazistego smaku.

Ilość porcji

Liczba porcji

44

Ilość porcji

Poziom ostrości

PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

Do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ryż przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Kalafiora umyj i podzielimy na różyczki, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W miseczce połącz sos sojowy, ocet ryżowy, pastę czosnek, imbir chili i pastę Yuzu i wymieszaj z kalafiorem- tak, aby mieszanka pokryła go w całości.
  2. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i powoli, stale mieszając, dodawaj wodę, do uzyskania konsystencji papki. Płatki kukurydziane lekko pokrusz i wysyp na osobny talerz.
  3. Każdy kawałek kalafiora obtocz najpierw w mące z wodą, a następnie w płatkach kukurydzianych. Ułóż nuggetsy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 15-20 minut.
  4. W woku lub w głębszej patelni, rozgrzej olej sezamowy. Dodaj posiekaną dymkę, papryczkę i starty czosnek. Marchewkę obierz i pokrój i dorzuć do pozostałych warzyw. Gdy warzywa zmiękną dodaj pastę Kung Pao i trochę uprażonych orzeszków. Mieszaj i po chwili zdejmij z ognia.
  5. Przygotuj sos do nuggetsów: w miseczce wymieszaj majonez, pastę nanami i sok z limonki. Na talerz nałóż porcję ryżu, sos z warzywami i upieczonego kalafiora. Posyp sezamem, szczypiorkiem i uprażonymi orzeszkami, podawaj z sosem majonezowym z nanami.

TIP: W wersji niewegańskiej w przepisie możesz użyć zwykłej mąki i jajka.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY