Pieczona ryba w sosie Ladolemono

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Dzięki tej potrawie wrócą do Ciebie najpiękniejsze wspomnienia z nadmorskich wakacji. Przygotuj z nami prawdziwą grecką ucztę. Sięgnij po przepis na chrupiącą rybę w sosie stworzonym z oliwy z oliwek z sokiem z cytryny.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • Grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia GAEA
  • Cała ryba np. pstrąg
  • Sól i czarny pieprz
  • 1⁄2 cytryny, pokrojonej w krążki
  • 1⁄2 czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1⁄2 szklanki posiekanego świeżego koperku
  • Sok z 2 cytryn

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wyreguluj półkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Ostrym nożem zrób dwa nacięcia po obu stronach ryby. Natrzyj ją dokładnie solą i czarnym pieprzem z obu stron.
  3. Nadziej rybę pokrojoną w plasterki cebulą i cytryną.
  4. Tak przygotowaną rybę, piecz na środkowej półce piekarnika przez 5 minut z jednej strony, następnie odwróci i piecz przez kolejne 5 do 7 minut lub do momentu, aż ryba będzie zarumieniona i miękka.
  5. Połącz sok z 2 cytryn z ½ szklanką oliwy, powstałą miksturą polej rybę i podaj ją z pomidorkami i koperkiem.

TIP: Dodaj łyżeczkę musztardy Dijon do sosu z oliwy i cytryny dla wzbogacenia smaku.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY