Pieczona feta z oliwkami, pomidorkami i aromatycznym tahini

Słońce na talerzu? Czemu nie! Spróbuj śródziemnomorskiej przekąski na bazie pieczonej fety z pomidorkami, aromatycznym tahini oraz oryginalnymi greckimi oliwkami. Niecodzienna, a zarazem prosta przystawka będzie idealna na Sylwestra lub spotkanie z przyjaciółmi. Przepis powstał we współpracy z Flymetothespoon.

Ilość porcji

Liczba porcji

1

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

50 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Składniki na sos tahini:

  • 1 łyżeczka tahini premium
  • kilka łyżek oliwy Gaea
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (termoobieg).
  2. W naczyniu żaroodpornym ułóż fetę, a wokół oliwki i pomidory. Posyp sumakiem i polej oliwą. Dodaj kilka gałązek tymianku. Piecz około 30-40 minut.
  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję można dodać więcej oliwy.
  4. Upieczoną fetę polej gotowym sosem tahini i posyp sezamem. Świetnie smakuje z pieczywem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY