Młoda kapusta z grzybami słomkowymi

Młoda kapustka to prawdziwy klasyk kuchni polskiej, a początek lata to idealna pora, aby „odkurzyć” na nią przepis. Warto dopisać do niego coś nowego! Wystarczy że dodasz grzyby słomkowe i pastę z czosnku, imbiru i chili a otrzymasz zupełnie nowy smak!  Spróbujesz?

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 425 g grzybów słomkowych z puszki
  • 2 łyżeczki pasty czosnek imbir chili
  • 1 mała młoda kapusta pokrojona w cienkie paski
  • 240 g bulionu
  • 1 marchewka
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek koperku posiekany
  • 2-3 pomidory pokrojone w drobną kostkę
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki masła
  • Sól, pieprz czarny do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj ją na tarce jarzynowej. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a kapustę pokrój w cienkie paski.
  2. Grzyby przełóż na sitko, przepłucz pod bieżącą, zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój, a koperek posiekaj.
  3. Do dużego garnka wrzuć masło, dodaj pastę czosnek, imbir i chili i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby, startą marchewkę i kapustę. Całość podsmażaj przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie skrop octem i dodaj bulion. Przykryj i duś przez 10 Pod koniec dodaj pokrojone pomidory i koperek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

TiP: Aby kapusta nie straciła koloru dodaj do gotowania ocet ryżowy.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY