Makaron Udon z indykiem i pastą chili

Masz ochotę na azjatyckie, pyszne i szybkie danie? Wypróbuj nowy przepis przygotowany we współpracy z Praktykulinarni! Dzięki użyciu pasty Nanami Chili, która w swoim składzie oprócz chili ma skórkę z owoców yuzu, danie nabiera delikatny aromat cytrusów.

Ilość porcji

Liczba porcji

6

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

50 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 łyżeczka pasty chili Nanami
  • 7 grzybów shiitake
  • 800 g makaronu Udon świeżego
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki białego sezamu prażonego
  • 500 g filetu z indyka pokrojonego w kostkę
  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 1 średnia cukinia pokrojone w półplastry
  • 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżeczki imbiru startego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżka szczypiorku posiekanego

TIP: Zamiast czosnku oraz imbiru możesz użyć pasty z czosnku oraz pasty z imbiru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Grzyby shiitake przygotowuj według przepisu na opakowaniu, a następnie włóż je go garnka, zalej wodą i gotuj przez 20 minut. Wyjmij grzyby i potnij na mniejsze kawałki. Zachowaj wodę w której się gotowały.
  2. W miseczce wymieszaj sos sojowy, pastę Nanami, syrop klonowy, imbir i czosnek. Dodaj 6-7 łyżek wywaru z grzybów shiitake.
  3. W garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso. Dodaj paprykę, brokuła, pieczarki i cukinię, a następnie smaż przez 4 minuty. Wlej sos, dodaj grzyby shiitake i gotuj razem przez 1 minutę.
  4. Dodaj makaron, wymieszaj, a następnie podgrzej przez 2 minuty.
  5. Danie wyłóż na talerze, a następnie posyp sezamem i szczypiorkiem.

TIP: Pozostały wywar z grzybów shiitake warto zamrozić, aby później dodać go do innych dań, nadając im wyjątkowego aromatu.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY