Makaron Udon w sosie Satay
Udon to jeden z naszych ulubionych makaronów, przede wszystkim dlatego, że jest przepyszny, ale i szybko się go przygotowuje. Sprawdźcie jaki pomysł miał na niego Bartłomiej Włodarczyk. Bartek wykorzystał do tego dania oczywiście Udon, ale i kremowe mleczko Kara oraz aromatyczną pastę curry Kanokwan.
SKŁADNIKI
- 3 opakowania Makaronu świeżego Udon House of Asia
- 30 ml Sosu sojowego ciemnego House of Asia
- 35 g Pasty curry czerwonej Kanokwan
- 200 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara
- 300 g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę
- 240 g papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 100 g świeżego szpinaku
- 40 g masła orzechowego
- 30 ml soku z limonki
- 40 g erytrytolu
- 40 g mąki pszennej
- 80 ml wody
- 30 g szczypiorku
- 10 g sezamu
- 10 g oliwy z oliwek
- 7 g przyprawy do kurczaka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Dopraw mięso przyprawą do kurczaka i obtocz je w mące.
- Ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej 80 ml wody z makaronu do szklanki. Następnie makaron odcedź i przelej zimną wodą.
- Do dużej miski dodaj czerwoną pastę curry, wlej sos sojowy, sok z limonki, erytrytol, masło orzechowe, mleczko kokosowe oraz wodę z gotującego się makaronu. Całość wymieszaj.
- Podsmaż na patelni z oliwą z oliwek paprykę przez 5-6 minut. Następnie zdejmij z patelni.
- Wyłóż kurczaka na patelnię i smaż 6-7 minut, następnie dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj paprykę, ugotowany makaron oraz gotowy sos. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż porcję na talerz. Posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!
PS Jedna porcja posiada 676 kcal, w tym 40g białka, 20g tłuszczy i 85g węglowodanów.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY