Makaron chow mein z warzywami i tofu

Wypróbuj przepis na wegetariański obiad, który zasmakuje nawet mięsożercom! Dzięki aromatycznej marynacie i sosowi na bazie azjatyckich składników, danie jest wyraziste i posiada wyjątkowy smak. Przepis powstał we współpracy z influencerem Karoliną Kos.

Ilość porcji

Liczba porcji

3

Ilość porcji

Poziom ostrości

PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu Chow Mein
  • 180 g tofu naturalnego pokrojonego w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w słupki
  • 1 średnia cukinia pokrojona w słupki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
  • 2 cebule dymki posiekane
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka oleju

Marynata do tofu: 

Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego Yamasa
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sriracha czerwone chili
  • 80 ml wody

Do podania:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie włóż tofu. Odstaw na 10 minut.
  2. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj marchew, cukinię oraz paprykę. Smaż całość przez 3 minuty.
  4. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i dodaj go do warzyw. Duś na wolnym ogniu.
  5. Na osobnej patelni podsmaż tofu wraz z marynatą, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
  6. Do warzyw dodaj makaron i smaż przez chwilę. Na koniec dodaj tofu i wymieszaj całość.
  7. Danie podawaj posypane szczypiorkiem i sezamem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY