Koreański Kimbap z wołowiną bulgogi O’Food Wantabite

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 66

Brak głosów do tej pory.

To nie jest sushi! To kimbap, czyli tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej, przyrządzana z ryżu owiniętego w wodorosty nori. Różnica polega na sposobie przyrządzenia ryżu oraz dodatkach. Do tego dania możesz dodać praktycznie wszystko! Wantabite_pl wybrał do tego wołowinę marynowaną w sosie Bulgogi O’Food, dzięki której mięso jest soczyste, mięciutkie i pyszne.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45 min + przygotowanie ryżu

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Ryż:

500 g Ryżu do sushi House of Asia

3 łyżeczki Oleju sezamowego House of Asia

1 łyżeczka soli

Wołowina:

70 g Marynaty do mięsa wołowego Bulgogi BBQ O’Food

360 g mięsa wołowego (łopatka)

Omlet (2 szt):

3-4 jajka

sól, olej.

Szpinak:

200 g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju sezamowego

Marchewka:

1 duża marchewka

1 łyżka oleju sezamowego

sól

Inne dodatki:

ok. 160 g Rzodkwi marynowanej Daikon House of Asia

8 arkuszy Nori House of Asia

½ świeżego ogórka

biały sezam, olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Mięso pokrój na cienkie plastry.

2. Zamarynuj w marynacie do bulgogów i odstaw na około 15-20 min.

3. Jajka roztrzep w misce ze szczyptą soli.

4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż 2 cienkie omlety. Po ostygnięciu potnij na długie paski.

5. Przygotuj warzywa:

– marchewkę obierz i potnij w słupki, delikatnie podsmaż na oleju sezamowym, posól.

– Szpinak zblanszuj we wrzątku. Odciśnij z wody. Dodaj do niego przeciśnięty czosnek, olej sezamowy oraz sól i wymieszaj.

– Ogórka pozbaw wodnistego miąższu i pokrój w słupki.

– Marynowaną rzepę potnij w paski.

6. Wołowinę podsmaż na odrobienie oleju, aż nadmiar wody wyparuje.

7. Ryż przepłucz i przygotuj wedle instrukcji. Przełóż do dużej miski, dodaj olej sezamowy, sól i delikatnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

8. Nori ułóż na bambusowej macie błyszczącą stroną do dołu. Wyłóż ryż do 2/3 wysokości arkusza.

9. Na środku ryżu ułóż dodatki, a następnie zwiń rolkę, mocno dociskając matę. Możesz delikatnie zwilżyć krawędź nori, aby rolka się lepiej skleiła.

10. Za pomocą maty uformuj kształt.

11. Gotową rolkę posmaruj olejem sezamowym, pokrój na plastry i posyp sezamem.

Wskazówki:

  • Włóż mięso na ok. 2 h do zamrażarki, aby łatwiej je pokroić na cienkie plastry.
  • Marchewkę smaż krótko, aby była chrupka.
  • Na Nori nakładaj cienką warstwę ryżu.

 

 

 

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY