Kluski ziemniaczane z koreańskim sosem Bulgogi
Macie ochotę na kluski ziemniaczane w koreańskim stylu? Nasz Szef Kuchni przygotował propozycję na mięciutkie i sprężyste kluski w aromatycznej, lekko pikantnej paście Bulgogi.
SKŁADNIKI
- 100 g Pasty z Bulgogi House of Asia
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- około 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g wody
- 100 g orzeszków ziemnych posiekanych
- 2 łyżki posiekanej zielonej dymki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski, następnie wyjmij około 1/4 masy i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, szybko i sprawnie zagnieć ciasto, a następnie uformuj małe kuleczki z dziurką, przypominające kluski śląskie. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
- W misce dokładnie wymieszaj pastę bulgogi z wodą, a orzeszki podsmaż delikatnie na patelni.
- Na patelnie wlej wcześniej przygotowany sos, doprowadź do wrzenia i połącz z porcją ugotowanych klusek, wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp prażonymi orzechami i dymką.
TIP: Można użyć gotowych klusek i podać z naszymi sosami
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY