Grillowany stek w glazurze bulgogi O’Food

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Brak głosów do tej pory.

Razem z Arturem kuchniabułki zapraszamy Was na grilla w koreańskim stylu. Dlaczego w koreańskim? Ano dlatego, że do stworzenia tego dania Artur wybrał marynatę bulgogi BBQ o słodko-pikantnym smaku. Zobaczcie, co z niej przygotował.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Stek wołowy:

Azjatycki Colesław:

Do dekoracji biały sezam

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kapustę cienko poszatkuj i posyp solą. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby zmiękła.
  2. W miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, miód i papryczkę chilli. Zalej kapustę, wymieszaj i colesław gotowy.
  3. Pietruszkę obierz ze skórki i pokrój na kształt frytek. Dopraw olejem, solą i pieprzem. Wymieszaj i włóż do piekarnika nagrzanego do temp 200*C.
  4. Frytki piecz najpierw 15 minut bez termoobiegu, a następnie kolejne 15 minut z termoobiegiem.
  5. Mięso musi być w temperaturze pokojowej. Posmaruj steki olejem rzepakowym.
  6. Patelnię z grubym dnem rozgrzej do bardzo wysokiej temperatury (aż będzie leciał dymek) i wkładamy steki.
  7. Steki smaż ok. 3 minut z pierwszej strony. Mięso przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
  8. W tym czasie zarumienioną stronę smaruj marynatą do mięsa wołowego Bulgogi O’Food.
  9. Mięso przełóż z powrotem na pierwszą stronę na minutę (drugą stronę znów posmaruj marynatą O’Food).
  10. Steki ściągnij z patelni i daj im odpocząć ok 5 minut. Pokrój w paski, przełóż na talerz, dopraw solą oraz pieprzem i udekoruj sezamem.
  11. Steki podawaj z wcześniej przygotowanym colesławem i frytkami. Smacznego!
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY