Gołąbki z młodej kapusty w sosie czerwonym curry

Gołąbki w sosie pomidorowym to prawdziwy klasyk w polskiej kuchni. Teraz czas na zmiany! Przygotuj gołąbki z dodatkiem mleczka kokosowego i czerwoną pastą curry i zamień proste danie, w polsko-azjatycką ucztę. Flymetothespoon pokaże Wam krok po kroku jak przygotować to pyszne danie z azjatyckim twistem.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

90 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki pasty imbir czosnek chilli
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 mała młoda kapusta
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki ryżu jaśminowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskie
  • 1 łyżka soli

Sos:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści wydrąż ze środka “głąb”. Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Włóż kapustę i sparz ją tak, aby liście swobodnie zaczęły odchodzić . Wtedy wyjmij zblanszowane liście na talerz i pozostaw do wystudzenia .
  2. Do pozostałej po kapuście wody dodaj passatę pomidorową, koncentrat, pastę curry oraz skrobię ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Później dodaj mleczko kokosowe i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i cukrem.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rumiany kolor .
  4. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, ryż i dopraw do smaku sosem ostrygowym oraz pastą imbir, czosnek, chili. Dodaj też przesmażoną wcześniej cebulę i dokładnie wymieszaj.
  5. Ułóż liście na desce. Na środku każdego z nich połóż porcję mięsa i zawijaj jak krokiety. Gotowe gołąbki odkładaj do garnka wyłożonymi liśćmi lub na blaszkę, zawinięciem do dołu. Całość zalej sosem i gotuj pod przykryciem lub piecz przez 1,5 godziny w 160 *C .
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY