Focaccia z oliwkami i solą morską

Wywodząca się z kuchni włoskiej focaccia to coraz popularniejsza w całej Europie potrawa, idealna podczas imprez lub jako śniadanie i przekąska. Dodatkiem do focacci mogą być przeróżne warzywa i zioła np. pomidory, cukinia oraz bazylia.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 300 g zielonych oliwek bez pestek
  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka rozmarynu świeżego posiekanego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do miseczki włóż drożdże, a następnie dodaj 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
  2. Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wlej wyrośniętą mieszankę oraz resztę ciepłej wody. Wymieszaj drewnianą łyżką, tworząc kulę. Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką i wyrabiaj przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Na blacie rozsmaruj 1 łyżkę oliwy, wyłóż ciasto i rozwałkuj na 30 cm placek.
  3. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek lub wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż rozwałkowane ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny.
  4. Ciasto posyp solą morską i rozmarynem. Oliwki wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i wyłóż na ciasto lekko je w nie wciskając. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  5. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut na złoty kolor.
  6. Focaccię podawaj skropioną oliwą.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY