Focaccia z oliwkami i solą morską
Wywodząca się z kuchni włoskiej focaccia to coraz popularniejsza w całej Europie potrawa, idealna podczas imprez lub jako śniadanie i przekąska. Dodatkiem do focacci mogą być przeróżne warzywa i zioła np. pomidory, cukinia oraz bazylia.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 300 g zielonych oliwek bez pestek
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
- 1 łyżeczka rozmarynu świeżego posiekanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miseczki włóż drożdże, a następnie dodaj 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
- Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wlej wyrośniętą mieszankę oraz resztę ciepłej wody. Wymieszaj drewnianą łyżką, tworząc kulę. Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką i wyrabiaj przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Na blacie rozsmaruj 1 łyżkę oliwy, wyłóż ciasto i rozwałkuj na 30 cm placek.
- Blachę do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek lub wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż rozwałkowane ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny.
- Ciasto posyp solą morską i rozmarynem. Oliwki wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i wyłóż na ciasto lekko je w nie wciskając. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzej do 220°C. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut na złoty kolor.
- Focaccię podawaj skropioną oliwą.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY