Chrupiące nuggetsy z indyka z pastą Yuzu i Nanami
Sięgnijcie po smakowite, chrupiące nuggetsy w panko od Edyty Dyduch. Dzięki aromatycznej marynacie oraz majonezie yuzu indyk smakuje wprost wybornie, dzięki czemu sprawdzi się zarówno jako przekąska, dodatek do obiadu, a nawet świąteczna przystawka.
SKŁADNIKI
500 g fileta z indyka pokrojonego w kostkę
MARYNATA:
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżki octu ryżowego
- ½ łyżeczki pasty z czosnku
- ½ łyżeczki pasty z imbiru
- ½ łyżeczka pasty z chili
- 1 łyżeczka pasty z kolendry
- 1 łyżka sosu teriyaki
PANIERKA:
- 1 Op. panierki panko
- 2 łyżeczki przyprawy do kuchni japońskiej
- 4 jajka
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
- 2 łyżki sezamu białego
- 2 łyżki pasty nanami chilli
- 1 łyżeczka pasty yuzu
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
- 2 łyżki majonezu
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie dodaj mięso z indyka i dokładnie wymieszaj całość. Odstaw do lodówki na całą noc.
- W misce wymieszaj jajka, przyprawę do kuchni japońskiej oraz mąkę ziemniaczaną. Kawałki indyka zanurz w jajku, w panierce panko, w jajku i ponownie w panierce panko.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż nuggetsy aż staną się chrupiące i złociste.
- W miseczce wymieszaj majonez z pastą yuzu.
- Gotowe nuggesty podawaj z majonezem yuzu i pastą chili, posypane szczypiorkiem i sezamem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY