Chłodnik z botwiny z krewetkami i mleczkiem kokosowym

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Szukasz przepisu na chłodnik? Teraz przygotujesz ten letni klasyk w zupełnie nowy sposób. Dodaj mleczko kokosowe i pastę z czosnku, imbiru i chili i zamień proste danie w azjatycką ucztę!

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

  • 200 ml mleczko kokosowego Classic 16-19%
  • 1 łyżeczka pasty czosnek, imbir, chili
  • 1 l bulionu
  • 50 g pancerzy z krewetek
  • 1 pęczek botwiny
  • 100 ml koncentratu z buraka
  • 1 zielony ogórek pokrojony w drobną kostkę
  • 3 ogórek małosolny pokojony w drobną kostkę
  • 100 g białej rzepy pokrojonej w drobną kostkę
  • 6 szparagów zielonych pokrojonych w cienkie talarki
  • 1 pęczek kopru drobno pokrojony
  • 1 pęczek dymki drobno pokrojonej
  • ½ pęczka kolendry drobno pokrojonego
  • 3 łyżki octu 10%
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku

Do podania :

  • 4 jajka
  • 12 krewetek 16/20
  • Kilka listków kolendry oraz koperek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Bulion przelej do garnka, dodaj pancerze z krewetek i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie bulion przelej przez sito do innego garnka.
  2. Liście botwiny umyj i pokrój drobno. Buraki obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Dodaj wszystko do bulionu i doprowadź do wrzenia. Kiedy zawrze dodaj ocet oraz koncentrat buraczany. Całość wymieszaj razem z mlekiem kokosowym oraz pastą z czosnku, chili i imbiru, a następnie dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do wystudzenia.
  3. Ogórka zielonego, rzepę, ogórka małosolnego i szparagi pokrój, a następnie dodaj do bulionu z botwiną.
  4. Koper, kolendrę oraz dymkę pokrój. Dodaj do całości, wymieszaj i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki Jajka ugotuj na półtwardo (5 minut od momentu wrzenia wody). Obierz i przekrój na pół.
  5. Krewetki przekrój na pół o podsmażaj na patelni przez ok 1 min. Chłodnik nalej do misek i podawaj z połówką jajka oraz krewetkami. Na wierzch połóż kilka listków świeżych ziół.

Tip: Aby szybko wystudzić bulion z botwiną wstaw go do zlewu z zimną wodą z dodatkiem lodu. Chłodnik najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu .

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY