Chłodnik z botwiny z krewetkami i mleczkiem kokosowym
Szukasz przepisu na chłodnik? Teraz przygotujesz ten letni klasyk w zupełnie nowy sposób. Dodaj mleczko kokosowe i pastę z czosnku, imbiru i chili i zamień proste danie w azjatycką ucztę!
SKŁADNIKI
- 200 ml mleczko kokosowego Classic 16-19%
- 1 łyżeczka pasty czosnek, imbir, chili
- 1 l bulionu
- 50 g pancerzy z krewetek
- 1 pęczek botwiny
- 100 ml koncentratu z buraka
- 1 zielony ogórek pokrojony w drobną kostkę
- 3 ogórek małosolny pokojony w drobną kostkę
- 100 g białej rzepy pokrojonej w drobną kostkę
- 6 szparagów zielonych pokrojonych w cienkie talarki
- 1 pęczek kopru drobno pokrojony
- 1 pęczek dymki drobno pokrojonej
- ½ pęczka kolendry drobno pokrojonego
- 3 łyżki octu 10%
- Sól do smaku
- Pieprz czarny do smaku
Do podania :
- 4 jajka
- 12 krewetek 16/20
- Kilka listków kolendry oraz koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Bulion przelej do garnka, dodaj pancerze z krewetek i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie bulion przelej przez sito do innego garnka.
- Liście botwiny umyj i pokrój drobno. Buraki obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Dodaj wszystko do bulionu i doprowadź do wrzenia. Kiedy zawrze dodaj ocet oraz koncentrat buraczany. Całość wymieszaj razem z mlekiem kokosowym oraz pastą z czosnku, chili i imbiru, a następnie dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do wystudzenia.
- Ogórka zielonego, rzepę, ogórka małosolnego i szparagi pokrój, a następnie dodaj do bulionu z botwiną.
- Koper, kolendrę oraz dymkę pokrój. Dodaj do całości, wymieszaj i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki Jajka ugotuj na półtwardo (5 minut od momentu wrzenia wody). Obierz i przekrój na pół.
- Krewetki przekrój na pół o podsmażaj na patelni przez ok 1 min. Chłodnik nalej do misek i podawaj z połówką jajka oraz krewetkami. Na wierzch połóż kilka listków świeżych ziół.
Tip: Aby szybko wystudzić bulion z botwiną wstaw go do zlewu z zimną wodą z dodatkiem lodu. Chłodnik najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu .
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY