Bułeczki bao bao z pastą chili i sosem sojowym

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Brak głosów do tej pory.

Tradycyjne bułeczki bao to wypiekane na parze, chińskie wypieki. Podawane na ciepło stanowią smaczny posiłek. Teraz Karolina Kos przygotowała swoją wersję przepisu na puszyste bao z farszem z zielonego jackfruita. Smacznego!

Ilość porcji

Liczba porcji

6

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

90 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

TRUDNE

SKŁADNIKI

Bułeczki bao:

  • 230g mąki
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli

Farsz:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Drożdże pokrusz do miski, zasyp cukrem, łyżeczką mąki i zalej ciepłą wodą. Mieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw na 10 minut, aby zaczęły pracować. Później cały czas mieszając dodawaj do drożdży partiami mąkę, szczyptę soli, a na koniec łyżkę oleju. Zagniataj intensywnie i odstaw pod przykryciem na 40 minut, do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie zagniataj ciasto ponownie i podziel je na 6 części. Z każdej części uformuj kulkę, 3 odstaw na bok przy przykrycie, a 3 rozwałkuj na placki. Każdy placek złóż na pół wkładając do środka kawałek papieru do pieczenia, aby się nie skleił.
  3. Bułeczki gotuj na parze (w parowarze, lub na sitku nad gotującą się wodą) przez 20 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw je jeszcze na chwilę, aby nie opadły po nagłej zmianie temperatury. Tak samo przygotuj drugą partię.
  4. W czasie gdy bułeczki się gotują przygotuj farsz – jackfruita odsącz z zalewy i przełóż do miski. Połącz ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, pastę chilli, olej sezamowy i przyprawy, a następnie zmieszaj z jackfruitem, aż mieszanka dobrze go pokryje. Odstawi na chwilę.
  5. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią jackfruita wraz z marynatą i pokrojoną cebulą. Smaż przez 10 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę pak choi, marchewkę pokrojoną w słupki, kolendrę i sok z limonki i smaż jeszcze przez 5 minut.
  6. Gotowe bułeczki otwórz i wypełnij farszem. Podawaj na ciepło.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY